Culinair genieten met Dutch Oven

Het is bijna een nieuwe traditie geworden, de jaarlijks terugkerende culinaire avond met de Dutch Oven. Afgelopen zaterdag was het weer zover en werd voor de 4de keer door de vrijwilligers buiten gekookt, gebraden en gebakken met de Dutch Oven. Van een stoofpotje met wilde gans tot een gerookt mosselpannetje, er werd heerlijk gedineerd.

Nadat de laatste opkomst met de kinderen afgelopen was, bleven de vrijwilligers van de Shawano’s op het clubhuis om met elkaar te koken in de Dutch Ovens. Een Dutch Oven is een gietijzeren kookpot, welke gebruikt kan worden om buiten op open vuur, tussen de kolen of op een rocket stove te koken. Met deze pannen kun je braden, stoven, bakken, grillen en zelfs frituren. Een heerlijke manier om buiten te koken.

Vooraf was een heerlijke menu samengesteld en inkopen gedaan. Als voorgerecht stond op het menu een borsjt (Russische bietensoep) met pompoen- en bloembrood. Hierna volgde voor het hoofdgerecht een stoofpotje wilde gans, gerookt mosselpannetje, ketelgoulash met zwijn en de klassieker kip-cola (inderdaad kip met cola). Tijdens het koken werd door het aantal kooltjes, welke je onder of op de Dutch Oven plaatst, de juiste temperatuur bepaald. De borsjt werd bereid op de rocket stove, een zeer efficiënte houtbrander. Alle gerechten smaakte te heerlijk en er werd volop genoten onder het genot van een drankje en goed gesprek.

Als nagerecht stond een blueberry slump, omgedraaide ananas cake en appel cobbler op de menukaart. Wederom werden alle gerechten gebakken in de Dutch Ovens. Na zo’n 20 minuutjes bakken waren ook deze klaar. De appel cobbler kwam een beetje lastig uit de pan, maar smaakte verder heerlijk. Een goede afsluiter van het diner.

Het was een heerlijke gezellige avond. Gelukkig werkt het weer mee en hield de opgezette partytent de regen later op de avond “buiten”. Op naar de 5de editie van deze nieuwe traditie, hoewel de Dutch Oven waarschijnlijk nog wel eerder uit de kast worden gehaald om oliebollen te bakken of tijdens een kamp of opkomst culinair met de kinderen aan de gang te gaan.