Geschiedenis

Scoutinggroep Shawano’s Lisse wordt op 13 januari 1962 opgericht met als doel: “Het spelen van het spel van verkennen, om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid”.

De naam “Shawano’s” betekent dan ook letterlijk: “Een leeuw, die klaar staat voor de sprong”. Een goede leeuw raakt immers nooit uitgesprongen, want er blijven in de groep altijd weer dingen die voor verbetering vatbaar zijn.

De Shawano’s beginnen met één Welpenhorde en één Verkennerstroep. Er wordt gespeeld op een zolder van de oude houtschuur van v.d. Zaal op het Vierkant. Door het werk van een oudercommissie verhuizen we in 1964 naar een oude houten barak aan de Loosterweg-noord. Deze barak wordt door ouders en leiding opnieuw opgebouwd en opgeknapt.

In 1977 wordt een Kabouterronde gestart en doen de dames haar intrede binnen de Shawano’s. De Kabouterronde is vrijwel gelijk volgeboekt en draait zo goed, dat er al gauw een Padvindstersvendel wordt gesticht.

Drie jaar, later in 1980, worden de Welpen gesplitst. De allerjongste Welpen draaien ’s middags opkomst en de oudere Welpen in de ochtend. Hierdoor zijn we een speltak rijker, de “miniwelpen”. In 1984 wordt deze speltak ook officieel binnen Scouting Nederland geïntroduceerd als Bevers. De Beversjongens en Bevermeisjes worden in 1986 samengevoegd tot één onderdeel: de Bevers.

In 1983 wordt de huur van het stuk bos aan de Loosterweg opgezegd en stelt de gemeente Lisse een stuk grond beschikbaar in de Rooversbroekpolder aan de Ringvaart. Na vele acties en subsidie aanvragen om de financiën rond te krijgen, wordt er in 1984 begonnen aan de bouw van het nieuwe clubhuis. Om de kosten laag te houden, wordt er een nieuwe clubhuis gebouwd met heel veel hulp van leiding en ouders. Ondanks het feit dat de verwarming nog niet was geïnstalleerd (het was nog een koude winter ook!) en de bouw nog volledig moet worden afgerond, wordt in 1986 het nieuwe clubhuis in gebruik genomen. Als de groep 25 jaar bestaat in 1987, wordt ook het clubhuis in de Rooversbroekpolder officieel geopend.

Doordat het nieuwe clubhuis aan de Ringvaart ligt, wordt het starten van waterscouting naast de bestaande landscouting erg aantrekkelijk. Op 5 mei 1990 is dan ook de eerste Zeeverkenners opkomst van de Shawano’s. In 1995 zijn de jeugdleden van het eerste uur zo oud geworden, dat er met de Wilde Vaart kan worden gestart.

Door de oprichting van de waterspeltakken binnen de Shawano’s groeit ook de noodzaak van een botenloods. Het realiseren van het idee heeft heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk wordt in 1997 de botenloods geopend.

In 1996 is het de beurt aan de Verkenners en Padvinsters om veranderingen door te voeren. Zij besluiten om samen verder te gaan, waardoor het gemende onderdeel de Scouts is geboren. Enkel bij de Welpen en Kabouters draaien jongens en meisjes nog apart. Maar in 1999 besluiten ook zij samen verder te gaan als de Esta’s.

In augustus 1998 wordt, naast de Zeeverkenners en Wilde Vaart, de derde waterwerkspeltak opgericht: genaamd de Dolfijnen. Zij gaan op de zaterdagochtend opkomsten draaien. Deze nieuwe speltak is bedoeld voor kinderen van 11 en 12 jaar oud.

Na bijna 20 jaar is het clubhuis in de Rooversbroekpolder hard toe aan een renovatie. Het clubhuis wordt zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant grondig verbouwd. Na de intensieve en grote verbouwing wordt het vernieuwde clubhuis in augustus 2003 heropend.

In 2004 wordt de Stam opgericht voor 21+ met als doel het betrokken houden van mensen welke leiding, lid en/of ondersteunend zijn geweest voor de Shawano’s. In hetzelfde jaar wordt de leeftijd van de Dolfijnen aangepast aan de leeftijd van de Esta’s (7 t/m 10 jaar), zodat kinderen vanuit de Bevers de keuze hebben tussen het land of het waterwerk.

Na meer dan 15 jaar te hebben gevaren met de sleepvlet ‘Neeltje Jacoba’, die steeds vaker met motorproblemen stil kwam te liggen, hebben de Shawano’s deze in 2009 dan eindelijk kunnen vervangen door een nieuwe sleepboot: de Gangmaker. Deze boot is groot en sterk genoeg om de vloot van de groep door het hele land te kunnen slepen. In de jaren erna is hier ook gebruik van gemaakt: in 2013 is drie dagen lang gesleept naar Terherne & Sneek (Friesland), in 2016 in één dag naar Harderhaven (Zeewolde).

In 2012 mogen de Shawano’s hun 50-jarig bestaan vieren met als extra activiteiten onder andere een drukbezochte reünie en een groepsweekend. Anno 2016 wordt de jubileumtrui nog regelmatig gedragen.

In oktober 2012 zijn de speltaknamen van diverse onderdelen veranderd. Door de jaren heen zijn er binnen Scouting steeds meer speltaknamen bijgekomen en het werd dus tijd om er meer een eenheid van te maken, zodat de leden, ouders en leiding zich kunnen blijven herkennen in de naam van de speltak bij bijvoorbeeld een regionale of landelijke activiteit. Daarnaast is het ook makkelijker in de communicatie naar buiten toe. De nieuwe speltaknamen zijn: welpen (esta’s), waterwelpen (dolfijnen), waterscouts (zeeverkenners) en de waterexplorers (wilde vaart).