Laat de zon maar schijnen

Scoutinggroep Shawano’s Lisse zorgt vanaf nu voor hun opwekken van hun eigen elektra! Althans, dat doet de zon voor ze! Sinds de zomervakantie van 2020 liggen er 28 zonnepanelen op het dak van het scoutinggebouw aan de Randmeerstraat.Daarmee zijn de gebouwen nu qua elektriciteitsverbruik energieneutraal. “De panelen leveren jaarlijks 7.800 kilowattuur aan stroom op en staat gelijk aan 3,93 ton CO2-Uitstoot besparing en aan 180,72 geplante bomen per jaar. De stroom staat gelijk aan wat we ieder jaar nodig hebben’’, zegt Patrick Bersee namens de scoutinggroep Shawano’s Lisse. “De panelen zijn afgelopen twee weken door onze eigen technische dienst geplaatst onder het toeziend oog van René Büscher. In het dagelijks leven legt hij veel installaties aan bij particulieren. Bedankt voor het geweldige werk dat is verzet!”

De installatie is naderhand volgens de laatste richtlijnen gekeurd door een onafhankelijk bureau zodat ook de verzekeraar akkoord is met de installatie.

Behalve dat de scouts bijdragen aan een betere en groenere wereld, gaan ook de maandlasten, voor het verbruik van elektra van de gebouwen, naar vrijwel nul. Het geld dat we besparen zal ingezet worden voor de groep en de leden.

De zonnepanelen zijn bekostigd met het geld dat de scouting de afgelopen jaren bijeen heeft gebracht via verschillende acties. Het bouwkundigrapport voor de draagkracht van de dakconstructie is gesponsord door Faas & van Iterson uit Sassenheim, dank daarvoor! Ook heeft de groep de bijdrage, van de afgelopen twee jaar, van de Clubkas Campagne van de Rabobank Bollenstreek gebruikt.

Laat de zon maar schijnen!