Waterscouts Shawano’s 8ste op NK!

Afgelopen weekend hebben de Waterscouts Tygo, Bas, Wout, Nanne en Sjoerd deelgenomen aan de Landelijke Scouting Zeilwedstrijden in Zeewolde, oftewel het Nederlands Kampioenschap voor lelievlet zeilers. Hier hebben ze de achtste plek behaald, de hoogste plaats in de historie van de Shawano’s!

Het avontuur begon al begin juni, toen de bak vierde werd tijdens de regionale voorronde en daarmee het startbewijs voor de landelijke wedstrijd binnensleepte. Het koste even wat geregel (want hoe krijgen we iedereen, het kampmateriaal én de boot) in Zeewolde? Maar met behulp van de ouders, leiding en technische dienst van de Shawano’s is dit toch allemaal gelukt.

Op vrijdagavond kwam iedereen aan en werd de boot vanaf de trailer het water in gehesen en werden de tenten opgezet. Nadat de boot klaar was gemaakt voor de wedstrijden, was het tijd voor de laatste instructie. Want met meerdere wedstrijden kort achter elkaar, was dit toch wel een andere manier van wedstrijdzeilen dan we gewend zijn. Vervolgens werd het tijd om te gaan slapen en energie te sparen voor de wedstrijden.

Na de centrale opening op zaterdagochtend, was het dan zover: ondanks de stevige wind, konden er toch twee wedstrijden gezeild worden. Met een zesde en een elfde plaats, begon het weekend meteen goed.

Helaas nam de wind ’s middags nog verder toe, waardoor de organisatie heeft moeten besluiten om die dat niet meer het water op te gaan. Maar er was een alternatief programma: tijdens Crazy88 moesten de deelnemers in een korte tijd zoveel mogelijk verschillende opdrachten uitvoeren en fotograferen.

Na het avondeten, stond het volgende spel alweer op de planning: een 6-kamp met leuke posten zoals vla vloeren en auto duwen. De avond werd afgesloten met een gezellig feestje.

De volgende ochtend waaide het nog steeds flink en was het ook nog eens gaan regenen. Maar ook door de regen lieten de Shawano’s zich het veld niet uit slaan. Er was net genoeg tijd om drie wedstrijden te zeilen, wat twee zevende en een zestiende plek opleverde.

Toen de deelnemers van het water af kwamen, werd meteen de boot weer op de trailer geladen. De leiding had de tenten ondertussen al afgebroken. Na snel een broodje knakworst gegeten te hebben, was het tijd voor de prijsuitreiking.

Geen bekers, maar toch een erg mooie achtste plek. Want wie kan er nu zeggen bij de acht beste Waterscoutbakken van Nederland te horen? En daarnaast mogen de jongens zich ook de beste bak ooit van de Shawano’s noemen.

Eerdere deelnames van de Shawano’s aan de Landelijke Scouting Zeilwedstrijden:

2007 – 32e
2016 – 18e
2017 – 16e

Foto’s van afgelopen weekend zijn te vinden op de site van de organisatie.